ARAÇLARIN SATIMI İÇİN ALINAN EKSPERTİZ RAPORLARININ HİÇBİR RESMİ GEÇERLİLİĞİ YOK
ARAÇLARIN SATIMI İÇİN ALINAN EKSPERTİZ RAPORLARININ HİÇBİR RESMİ GEÇERLİLİĞİ YOK
Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, araç alım-satımları sırasında motorun performansı, kaportanın durumu ve kilometresi hakkında verilen ekspertiz raporlarının resmi hiçbir geçerliliği olmadığını söyledi. Öcal, bu konuda oldukça fazla şikayet aldıklarını anlatarak, “Araç başı 150-200 lira alan eksperlerin yasal statüye kavuşturularak yaptıkları işlemlerden dolayı sorumluluk üstlenmelerinin gerektiğine” dikkat çekti.
İkinci el araç alım-satımlarında ‘ekspertiz’ raporlarının hiçbir geçerliliği olmadığını kaydeden Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, bu raporların yasal bir çerçeveye oturtulmasıyla tüketici mahkemelerinin iş yükünden kurtulacağını, ayrıca ekspertiz raporuna güvenerek araç alanların sorun yaşamalarının önüne geçileceğini söyledi.
DÜZENLEME ŞART
İkinci el otomobil satışlarında, özellikle kilometre düşürme, hasarı gizleyerek satma gibi sebeplerle büyük sorunlar yaşanıyor. Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, bu sıkıntıları aşmak için ikinci el otomobil sektörüne yönelik bir takım düzenlemeler gerektiğini bildirdi. Öcal, son zamanlarda özellikle ekspertiz raporlarından kaynaklı şikayetlerin arttığına dikkat çekti.
SERTİFİKASIZ EKSPERLER OLMASIN
İkinci el araç alım satımlarında bazı oto eksperleriyle galericiler arasında al-takke ver külah ilişki yaşandığını kaydeden Öcal, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (Tramer) kaydından haberi olmayanların ‘işi bilmeyen, sertifikasız ve denetimsiz’ eksperlerin raporlarıyla yanıltıldığını anlattı.
“İŞİNİ DÜRÜST YAPANLARLA YÜRÜYORUZ”
Öcal, artık “Bir kasa, bir masa” ile galericilik devrinin bittiğini anlatarak galericiler sitesinde sattığı araçta sorun yaşatmayan, olduğunda ise imzasının arkasında duran, işini dürüst ve düzgün yapanlarla yol yürüdüklerini bildirdi, sektörün itibarını yükseltmek için çabaladıklarını anlattı.
“SORUMLULUK ALMALARI LAZIM”
Öcal, “Ekspertizlerin resmiyet kazanması ve denetim altına alınması gerekiyor. Önüne gelen herkes bu işi yapmamalı. Ekspertiz bilgilerinin noter satış senetlerine işlenmesi istiyoruz. Bu kişiler, attıkları imzanın arkasında durmalı, sorumlulukları olmalı” dedi. Öcal, şöyle devam etti: “Bize her gün gelen şikayetler, sıkıntılar var. Alıcı ve satıcı yan yana geldiği zaman kilometre bildirim zorunluluğu olmalı. Kimse kilometre düşürmeye cesaret edemez. Ayrıca ağır hasarlı, hasarlı kayıtları trafik tescillerinde kırmızı kaşe ile işaretlenmeli. Noter satışlarında kilometre satış senedine işlenmeli. Ekspertiz raporlarıyla iyi para kazanıyorlar. Ancak bugün sorumluluk yok. Ancak bu iş kayıt altında, sertifikalı, eğitimli yürütülsün. Her önüne gelen ekspertiz açamasın. Araç alım satımlarında verilen ekspertiz raporları alıcı ile satıcı arasında ‘sözleşme’ gibi olmalı”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.