Arı ölümlerinde dramatik artış
Arı ölümlerinde dramatik artış
Greenpeace Türkiye’nin yaptırdığı pestisit analizlerine göre, örneklerin yüzde 33’ünün arılara, yüzde 21.3’ünün ise sucul canlılara zarar veren pestisitler içerdiği ortaya çıktı.
Bu durumun arıların yaşamını tehdit ederken, gıda güvenliğimizi de riske attığı vurgulandı. Doğadaki tozlaşma faaliyetinin yüzde 80’ini gerçekleştiren arıların, meyve-sebze üretimini mümkün kılan arıların ülkemizdeki durumunun kritik olduğu bildirildi.
20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde, Greenpeace Türkiye’nin hazırladığı raporda 2006 yılından bu yana ülkemiz dahil birçok ülkede arı ölümlerinde dramatik artışlar yaşandığına dikkat çekildi. Raporda, özellikle ülkemizin dünya arı türlerinin beşte birine ev sahipliği yaptığı ve bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan benzersiz bir konuma sahip olduğu vurgulanarak, “Bu yüzden pestisit kullanımını azaltmak ve arıları korumak bir seçenek değil, zorunluluk” denildi.
Raporda, “Soframıza gelen gıdaların üçte birini, arılar ve onlar gibi tozlaşma yapan canlılara borçluyuz. Kendi besinleri için nektar peşinde koşan bu küçük kahramanlar, çiçekten çiçeğe gezerken polenleri taşıyor ve bitkilerin üremesine, üretimin artmasına ve doğadaki çeşitliliğin korunmasına destek oluyorlar” ifadelerine yer verildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.