‘Bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacağız’
‘Bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacağız’
Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, Bosna Hersek’in 1 Mart Bağımsızlık Günü’nü kutladı.
Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, Bosna Hersek’in 1 Mart Bağımsızlık Günü’nü kutlayıp, Bosna özgür olabilmek için çok ağır bedeller ödediğini belirtti. Bosna Hersek’in bağımsızlığı için canlarını feda eden binlerce soydaşını rahmetle anan Başkan Kasım Gül, “Bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.
Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, “Eski Yugoslavya’nın parçalanmasıyla birlikte Slovenya ve Hırvatistan’ın ardından merhum Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının önderliğinde düzenlenen referandumla 1 Mart 1992 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Bosna-Hersek’in Onurlu Günü’nü kutluyoruz” diye konuştu.
Bosna Hersek’in referandum sonucunda bağımsız bir devlet olduğunu ancak bağımsızlığın bedelini 3,5 yıl süren ve yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı bir savaşla ödemek zorunda kaldığını belirten Gül, acı dolu günleri şöyle özetledi: “Bilge Kral merhum Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının önderliğinde bir araya gelen Bosnalılar, onurlu bir gelecek konusunda referandum kararı aldı. Bosnalı Sırpların boykot ettiği referandum, 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihleri arasında düzenlendi. Ülkede yaşayan nüfusun yüzde 64’ünün desteklediği referandumla bağımsızlığa ‘evet’ diyen Bosna-Hersek halkına karşı, Sırpların cevabı saldırı ve savunmasız sivillere karşı katliamlar işlemek oldu. Avrupa’nın o dönem en büyük 4’üncü ordusu olan ve tamamına yakını Sırplardan oluşan Yugoslav birlikleri, Bosna-Hersek’in kentlerini kuşatma altına alarak, sivil halka karşı saldırı başlattı. Yugoslav birliklerinin silahlandırdığı Bosnalı Sırplar da ülkede etnik temizliğe başladı. Kurulan toplama kamplarında Boşnaklara yönelik işkence ve katliamlara, kadınlara yönelik de sistematik tecavüzlere giriştiler."
Uluslararası toplumun gözleri önünde tam 3,5 yıl yaşanan ve Srebrenitsa’da işlenen soykırımla devam eden Bosna’daki savaşın, 1995’te imzalanan Dayton Barış Antlaşması ile sona erdiğini hatırlatan Gül, "Bosna-Hersek’te, bağımsızlığın ağır bedeli olarak 50 bini kadın 16 bini çocuk olmak üzere Boşnaklardan 254 bin kişi katledildi, 50 bine yakın kadın tecavüze uğradı, 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü. Savaş öncesi Boşnak nüfusun çoğunlukta yaşadığı ülkenin doğusundaki Srebrenitsa, Foça, Zvornik, Bratunac, Vişegrad gibi kentlerde ise yaşanan etnik temizlikten dolayı Müslüman nüfus nerdeyse hiç kalmadı. Bosna-Hersek’te bağımsızlığın ağır bedellerini hiçbir zaman unutmayacağız. Bu duygularla 29’uncu Bağımsızlık Gününü kutluyoruz’’ diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.