"BUĞDAY ALIM FİYATI ÇİFTÇİYİ HÜSRANA UĞRATTI"

GÜNDEM 07.06.2024 - 14:51, Güncelleme: 07.06.2024 - 16:32 4701+ kez okundu.
 

"BUĞDAY ALIM FİYATI ÇİFTÇİYİ HÜSRANA UĞRATTI"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Buğday ve Arpa Alım Fiyatlarına Sert Tepki: Tayakısı,"Buğday Öz Yurdunda Garip, Buğday Üreticisi Öz Vatanında Parya!"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, 2024 buğday ve arpa alım fiyatlarına sert bir tepki gösterdi. Tayakısı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen fiyatların çiftçilerin maliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu belirtti. Ekmeklik buğday için 9,25 TL, makarnalık buğday için 10 TL, arpa için ise 7,25 TL olarak açıklanan fiyatların, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını vurgulayan Tayakısı, bu durumun çiftçiler için üretmeyi zorlaştırdığını ifade etti. "ÇİFTÇİLER HER GEÇEN GÜN BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENİYOR" Tayakısı, maliyetlerin 10,50 - 11,00 TL civarında olduğu bir ortamda alım fiyatlarının çiftçilere "üretme" demek olduğunu dile getirdi. Ayrıca, çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini belirten Tayakısı, her geçen yıl borç batağına sürüklendiklerini ifade etti. Çiftçilerin belini doğrultmaya yetmeyen alım fiyatlarının çiftçileri nasıl ayakta tutacağı sorusunu gündeme getirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilere buğdayda 1,75 TL, arpa için 75 kuruş fark ödemesi yapılacağı belirtilmesine rağmen, bu ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi. "ÇİFTÇİYİ HOR GÖREN ZİHNİYET DEVAM EDİYOR" Tayakısı, çiftçilerin umutla bekletilip hayal kırıklığına uğratıldığını söyledi. Tayakısı, 45 gün içinde alım ödemelerinin yapılacağına dair açıklamaya tepki göstererek, bu durumun TMO'nun alım yapmak istemediğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ayrıca, alım fiyatlarının akşam saatlerinde duyurulmasının çiftçilere yapılan bir saygısızlık olduğunu savundu. Geçmişte çiftçilere yönelik hor görülen bir zihniyetin hala devam ettiğini vurgulayan Tayakısı, Buğday öz yurdunda garip, buğday üreticisi öz vatanında parya!" diyerek sözlerini tamamladı ve yetkilileri çiftçilerin sesine kulak vermeye çağırdı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Buğday ve Arpa Alım Fiyatlarına Sert Tepki: Tayakısı,"Buğday Öz Yurdunda Garip, Buğday Üreticisi Öz Vatanında Parya!"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, 2024 buğday ve arpa alım fiyatlarına sert bir tepki gösterdi. Tayakısı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen fiyatların çiftçilerin maliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu belirtti. Ekmeklik buğday için 9,25 TL, makarnalık buğday için 10 TL, arpa için ise 7,25 TL olarak açıklanan fiyatların, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını vurgulayan Tayakısı, bu durumun çiftçiler için üretmeyi zorlaştırdığını ifade etti.

"ÇİFTÇİLER HER GEÇEN GÜN BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENİYOR"

Tayakısı, maliyetlerin 10,50 - 11,00 TL civarında olduğu bir ortamda alım fiyatlarının çiftçilere "üretme" demek olduğunu dile getirdi. Ayrıca, çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini belirten Tayakısı, her geçen yıl borç batağına sürüklendiklerini ifade etti. Çiftçilerin belini doğrultmaya yetmeyen alım fiyatlarının çiftçileri nasıl ayakta tutacağı sorusunu gündeme getirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilere buğdayda 1,75 TL, arpa için 75 kuruş fark ödemesi yapılacağı belirtilmesine rağmen, bu ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.

"ÇİFTÇİYİ HOR GÖREN ZİHNİYET DEVAM EDİYOR"

Tayakısı, çiftçilerin umutla bekletilip hayal kırıklığına uğratıldığını söyledi. Tayakısı, 45 gün içinde alım ödemelerinin yapılacağına dair açıklamaya tepki göstererek, bu durumun TMO'nun alım yapmak istemediğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ayrıca, alım fiyatlarının akşam saatlerinde duyurulmasının çiftçilere yapılan bir saygısızlık olduğunu savundu. Geçmişte çiftçilere yönelik hor görülen bir zihniyetin hala devam ettiğini vurgulayan Tayakısı, Buğday öz yurdunda garip, buğday üreticisi öz vatanında parya!" diyerek sözlerini tamamladı ve yetkilileri çiftçilerin sesine kulak vermeye çağırdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.