Çukurovalı çiftçi şeftali bahçesine yöneldi!
Çukurovalı çiftçi şeftali bahçesine yöneldi!
Tarladan umduğunu bulamayan Çukurovalı çiftçi, bahçelere yöneldi. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, iç ve dış piyasada ilgi gören şeftali ve nektarin üretiminin son yıllarda arttığını söyledi.
İncefikir, şeftali ve nektarinin meyve suyu sanayisinde tercih edilmesinin de üreticin bu ürünlere yönlenmesinde etkisinin olduğunu anımsatarak, bugünlerde özellikle erkenci, raf ömrü uzun olan türlerin ekiminde yükselme görüldüğünü aktardı.
Ülkemizin bulunduğu coğrafyanın sert çekirdekli meyve yetiştirilmesine uygun olduğunu aktaran İncefikir, bu ürünlerdeki kar oranlarının da iyi bir noktada olduğunu dile getirdi. İncefikir, şeftali ve nektarin üretiminin yarısının Marmara Bölgesi’nde yapıldığını dile getirerek, “Şeftali ve nektarinde Akdeniz Bölgesi erkenci, Ege ve Marmara Bölgesi’nde ise geççi çeşitler yetiştiriliyor. Şeftali normal taze tüketiminin yanında meyve suyu konsantresi ve pulp olarak da değerlendirilebiliyor. Tarım sektörünün en önemli alanlarından biri olan meyve üretimi ve işleme sanayisi büyük bir potansiyele sahip. Son beş yıllık istatistikler işlenen şeftali miktarının yüzde 45-48 arttığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Çukurova’nın ülkemizin en verimli topraklarına sahip olduğunu dile getiren İncefikir, yılda 2 hatta 3 ürüne kadar tarımsal üretim yapıldığını bildirdi. İncefikir, şöyle devam etti: “Sert çekirdekli ürünlerin maliyeti biraz yüksek ancak, getirisi fazla. Tek dikkat edilmesi gereken ise ürünlerinin bakımı, zararlılara karşı korunmasıdır. Üretimi tehdit eden zararlılar her zaman var ve çiçeklenme dönemlerinde ve hasat zamanında da Akdeniz meyve sineği ile sirke sineği riski olabiliyor. İyi ürün hem pazar genişliği, hem de iyi fiyata satılabiliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.