ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2024’TE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2024’TE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Puruli Kültür Sanat tarafından, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak ve “bir arada film izlemek mümkün” diyerek on ikinci kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin, Ulusal Uzun Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması’nda yarışan filmlerin ödülleri, 13 Haziran Perşembe günü Ankara’da Goethe-Institut salonunda gerçekleşen Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu.
Sunuculuğunu Ege Kayacan’ın üstlendiği Ödül Töreni’ne festivalin ana sponsoru Türk Tuborg’tan, festival destekçileri; Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan temsilciler, jüri üyeleri, film ekipleri, basın mensuplarının yanı sıra birçok davetli isim katıldı. İşaret dili, sesli betimle ve İngilizce tercüme eşliğinde erişilebilir olarak gerçekleşen Ödül Töreni’nde açılış konuşmasını Engelsiz Filmler Festivali ivanYönetmeni Kıvanç Yalçıner yaptı. Konuşmasına 20 yılı aşkın festivallerde çalıştığının bahsederek başlayan Yalçıner, Festivalin “Bir arada film izlemek mümkün mü?” sorusu ile ortaya çıktığını belirtti. On iki yıldır erişilebilir film festivali düzenlediklerini belirten Yalçıner, günümüze baktığımızda ise çok düşük maliyetlerle tüm sinema filmlerin erişebilir olmasının mümkün olabileceğinin altını çizerek festivale, destekçilerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
Kıvanç Yalçıner’in konuşmasından sonra Festivalin ana sponsoru Türk Tuborg’un Kurumsal İletişim Yöneticisi Elif Özaydın, festival plaketi verilmek üzere sahneye davet edildi. Konuşmasına, erişilebilirlik alanında farkındalık yaratan ve bunu eyleme döken bir festivale ana sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek başlayan Özaydın, engelliler ve erişilebilirlik konusunun Türk Tuborg’un uzun yıllardır benimsediği sosyal bir mesele olduğunu ifade etti. “Farklılıklarımız, eşitsizliğe dönüşmesin istiyoruz ve bu alanda sosyal fayda yaratacak projelere devam ediyoruz,” diyen Özaydın, bir arada film izlemeyi mümkün kılan Festivale teşekkürlerini iletti.
Törenin devamında festivalin diğer destekçileri arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin Kamu Diplomasi Ataşesi Aryani Manring, plaketini almak üzere sahneye davet edildi. Manring teşekkür konuşmasında, Festivali uzun zamandır mutlulukla desteklediklerini ve sinemanın herkesi bir araya getiren büyük bir güç olduğunu söylerken, bu alanda erişilebilir bir ortam yaratılmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Plaket almak üzere sahneye çıkan bir diğer isim ise Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas oldu. Vilčinskas konuşmasında sinemaseverler için özel bir hafta olduğunu, fiziksel yetilere ve duygusal zorlanmalara bakılmaksızın harika bir festival süreci geçirdiklerini söyledi. Vilčinskas, festivalin bütün engellerin kaldırıldığının bir kanıtı olduğunu ve sanatın herkes için bir kültür oluşturması gerektiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından yedi gün boyunca Ankara’da devam eden Engelsiz Filmler Festivali’nde neler olduğuna dair videonun gösterildiği törende Kısa Film Yarışması ve Ulusal Uzun Film Yarışması’nın kazananları açıklandı.
Dördüncü Kez Düzenlenen Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın Kazananları Belli Oldu!
Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ödül alan filmler canlandırma sanatçısı ve Canlandıranlar Festivali yönetmeni Berat İlk, sinema araştırmacısı Emrah Özen ve Danimarka Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı, sinema yazarı Nanna Frank Rasmussen’den oluşan jüri tarafından belirlendi.
İlk olarak Seyirci Ödülü’nün açıklandığı törende, Engelsiz Filmler Festivali izleyicilerinin 440 oyu ile belirlenen ödülün sahibi Otuz Saniye filmi oldu. Festivalin ödül heykelciğini tasarlayan heykeltıraş Hayri Şengün tarafından, film ekibinden Iren Vanidovskaya’ya verildi. Iren Vanidovskaya, kısa sürede bir hastane ortamında filmin çekimlerini tamamladıklarını söylerken, festivalde olmaktan ve böyle özel bir ödülü almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Törenin devamıda ise Jüri Özel Ödülü ve En İyi Senaryo ödülünün sahiplerini kısa film yarışması jüri üyesi Berat İlk açıkladı. Jüri Özel Ödülü’nün sahibi Ana Morfoz (Ana Morphose) olurken, En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi Örümcek-Kadın (Spider- Zan) oldu. Ödüller açıklandıktan sonra filmlerin yönetmenleri gönderdikleri video mesajlarla duygularını paylaştı.
Kısa Film Yarışması’nın En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi ise Zilden Sonra (After the Ringing Of the Bell) filmiyle Shahrzad Ebrahimi oldu. Jüri üyesi Emrah Özen tarafından ödülünü alan Ebrahimi, festivalde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve ödülü İran halkı adına aldığını söyledi.
Yarışmanın En İyi Film Ödülü ise Festival jüri üyesi Nanna Frank Rasmussen tarafından açıklandı. Ödülü kazanan Çağıl Bocut’un yönettiği Her Gün Biraz Daha Kolay (Every Day It Gets A Little Easier) filmi oldu. Bocut, gönderdiği video mesaj ile duygularını seyircilerle paylaştı.
Ulusal Uzun Film Yarışması’nın Kazananları
Kısa Film Yarışması’nda ödül kazananlardan sonra festivalin programında yer alan Ulusal Uzun Film Yarışması’nın kazananları açıklandı. Ulusal Uzun Film Yarışması’nda 193 oyla Seyirci Ödülü’nün sahibi Nehir Tuna’nın yönettiği Yurt filmi oldu. Ödülünü almak üzere sahneye gelen Tuna konuşmasında, Ankara seyircisi ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu, keyifli bir festival süreci geçirdiğinin altını çizerek filme gelen geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu söyledi.
Ulusal Uzun Film Yarışması’nın ödülleri ise sinema tarihçisi ve akademisyen Ali Karadoğan, sinema yazarı Evrim Kaya ve yönetmen Somnur Vardar’ın yer aldığı jüri tarafından belirlendi.
Engelsiz Filmler Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl ilk kez Jüri, kategorisini kendisinin belirlediği bir ödül verdi. Jürinin kategorisini belirlediği Umut Veren Yönetmen ve En İyi Yönetmen ödülünün kazananlarını ise festival jüri üyesi Somnur Vardar açıkladı.
Umut Veren Yönetmen Ödülü’nün sahibi Kıyıda (On the Shore) filmiyle Büşra Bilginer oldu. Filmin yönetmeni ve aynı zamanda senaristi Büşra Bilginer teşekkür konuşmasında, 23 yaşında bir sinema öğrencisi olarak bu ödülü almanın mutluluğunu yaşadığını altını çizerek ekip konusunda çok şanslı olduğunu belirtti. Ayrıca konuşmasına tüm festival sürecinin keyifle geçtiğini belirterek devam eden Bilginer, Festival ekibine teşekkürlerini iletti.
Törende En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi de Kara Kutu (Black Box) filmiyle Aslı Özge oldu. Filmin yönetmeni ve senaristi Aslı Özge gönderdiği mesajla duygularını paylaştı.
Nehir Tuna’nın Yurt filmi 2 ayrı ödülün sahibi oldu!
Nehir Tuna’nın yönettiği “Yurt” filmi festivalde 2 ayrı ödülün sahibi oldu. Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Seyirci Ödülü’nü alan Tuna, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Jüri Ödülü’nün de sahibi oldu. Tuna konuşmasında kendi olabilme mücadelesini ve baskıcı bir ortamda büyüyen kişisel bir hikaye anlattığını ifade etti. Sinemanın sesimizi duyurmamızda büyük bir önemi olduğunun altını çizerken, sinemaya olan aşkının yurtta kaldığı zamanlar ortaya çıktığını söyledi. Yönetmen Nehir Tuna konuşmasına bu süreci geçirmekten memnun olduğunu belirterek hikayesini herkesle paylaştığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.
Ödül Heykelciği Bu Yıl Da Hayri Şengün Tarafından Tasarlandı
Engelsiz Filmler Festivali programında yer alan Kısa Film Yarışması ve Ulusal Uzun Film Yarışması’nın kazananlarına verilen ödül heykelciği Ankaralı heykeltıraş Hayri Şengün tarafından tasarlandı. Çalışmalarında çoklu malzeme ve tekniğe yayılarak organik bir form dili kuran Şengün, bu ödül heykelciğini dokunsallığın uyandırılmasına yönelik tasarladı.
Her Yıl Olduğu Gibi Festivalde Tüm Gösterimler ve Etkinlikler Erişilebilir Olarak Gerçekleşti
Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında yer alan 41 film, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile erişebilir olarak sinemaseverlerle buluştu. Gösterimlerin ardından film ekipleriyle yapılan söyleşilerde ve tüm etkinliklerde işaret dili tercümesi yapıldı. Festivaldeki tüm filmler Turkcell Hayal Ortağım uygulaması üzerinden sesli betimlemeli olarak takip edilebildi. Ayrıca festivalin gösterim mekanları geçen yıl da olduğu gibi görme engellilerin sosyal hayata eşit ve tam katılımı için teknolojiler geliştiren TIME ödüllü WeWALK’un “DANIŞ” servisiyle birlikte erişilebilir hale geldi ve görme engelli katılımcılar profesyonel asistanlara bağlanarak görüntülü destek ile yönlendirme alabildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.