İş dünyası liderlerinden 21 yaş tavsiyeleri!
İş dünyası liderlerinden 21 yaş tavsiyeleri!
Yenibirlider Derneği başarılı lider adaylarını iş dünyası ile buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl Türkiye İş Bankası Dönem Sponsorluğu ile gerçekleştirilen YBL21 Programı kapsamında, 52 üniversite öğrencisi gencin 26 liderle eşleştiği bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikteki “21 Olsaydım” başlıklı panelde Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, DEMSA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, EY Türkiye Başkanı Metin Canoğulları, General Electric Türkiye Genel Müdürü Canan Özsoy, Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı ve Silver Spring Networks EMEA Genel Müdürü Burak Aydın bugünkü tecrübeleriyle 21 yaş hayallerini katılımcılarla paylaştı.
“Gençler tarafından, gençler için” felsefesiyle çalışan Yenibirlider Derneği, 2016 yılında hayata geçirdiği YBL21 programı kapsamında, başarılı üniversite öğrencilerinin, kendilerini keşfetmelerini ve değişime öncülük edecek nitelikte birer kariyer inşa etmelerini hedeflemeyi sürdürüyor. İlk yılında 58 ilde bulunan 123 üniversiteden 3.000'in üzerinde başvuru alan YBL21 programı, bu yıl ise 52 ilde bulunan 114 üniversiteden 10.000’i aşan başvuru aldı.
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Büyük Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinlikte kura çekimiyle seçilen 52 genç lider adayı, 26 liderlerle eşleşirken, program liderlerinden bazılarının katılımıyla “21 Olsaydım” konulu bir panel de düzenlendi. Günümüz şartlarında 21 yaşında olmaları durumunda yaşamlarında hangi adımları atacaklarını değerlendiren ve Yenibirlider Derneği gibi liderlik ekosistemine katkıda bulunan paydaşları tartışan panelistler, gençlerden gelen soruları da yanıtladı.
Türkiye İş Bankası İnsan Kaynakları Fonksiyonundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı N.Burak Seyrek konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu projeye heyecanla, keyifle ve çok büyük bir mutlulukla iştirak ettik. Merakla beklediğimiz 21 Olsaydım paneli hepimizde siz gençlerle bir arada olmanın tarifsiz enerjisini aşıladı. Gençlerimizin gerek bireysel gerekse kolektif olarak hareket ettiklerinde büyük değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Öte yandan birey olarak tekil değerlerimizi muhafaza ederken, ortak akılın yardımıyla da dünyaya ortak değerlerle bakmayı, yeni insani değerler yaratmayı da başarmamız lazım. Türkiye’ye mal olmuş bir kurum, İş Bankası olarak kuruluşumuz sırasında büyük Atatürk’ün bizlere söylediğini tüm gençlere tavsiye olarak iletmek isterim. Sermayenizin azlığına bakarak cesaretiniz kırılmasın, en büyük sermaye zeka, dikkat ve iffettir. Teknik ve metodolojik çalışmayı bilmektir. Atatürk, bu inançla işe sarılanın mutlaka başaracağını söylüyor. Bu söylemin evrensel olduğunu düşünüyor, Türkiye’nin hazırlayacağı en iyi orta vadeli planın gençlere, bilime ve eğitime yönelik atılımlar olduğuna inanıyoruz. Bu yatırıma büyük katkısı olan Yenibirlider Derneği’ne, Boğaziçi Üniversitesi’ne, projeye destek veren lider ve mentörlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ve benzeri çabaların ve sivil inisiyatiflerin artmasını diliyorum.”
21 Olsaydım Paneli’nde söz alan panelistler şöyle konuştu:
Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes: “Gençlere okuldan ziyade tavsiyem yeteneklerinin farkına varmaları. Elbette eğitim önemlidir ancak daha da önemlisi ne kullanacağını bilen bir yeteneğe sahip olmalarıdır. Bugün okullarda okutulanlar hızla değişiyor. Her şeyi kabullenmeyen, sorgulayan ve elbette eleştiren olmalarını tavsiye ediyorum. Öte yandan kiminle birlikte çalışacaklarının da kariyer hayatlarında büyük bir önemi var.”
DEMSA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan: “Yapay zeka ve veri analitiğinin giderek öneminin arttığı bir çağda yaşıyoruz. Bu bağlamda biyoteknolojinin geleceğimiz açısından önemli bir alan olduğunu düşünüyorum. Gençlere özellikle biyoteknoloji üzerine okumalarını ve bu konularda kendilerini geliştirmlerini tavsiye diyorum.”
EY Türkiye Başkanı Metin Canoğulları: “21 yaşında olsam en çok bildiğim şeyi yapardım. Gençlere tavsiyem bir şey üretmeleri ve girişimci olmalarıdır. Öncelikle sevdiğiniz işi yapın, yaşadığınız anın farkında olun, sizi ne mutlu edecekse onun peşinden gidin.”
General Electric Türkiye Genel Müdürü Canan Özsoy: “21 olsaydım bugün tıp ile birlikte teknoloji üzerine araştırmalar yapmak ve biyoteknoloji konusunda uzmanlaşmak isterdim. Büyük veri ile harmanlanmış ve teknoloji ile yoğrulmuş bir tıp eğitiminin gelecekte çok büyük işler yaptıracağına eminim. Gençlerin bu alanda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.”
GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı: “Politika okudum ve bugün olsa tekrar politika okurdum. Uluslararası politika okumamın global bir vizyon kazandırdığını düşünüyorum. Bugün 21 yaşında olsaydım danışmanlık şirketinde çalışmayı tercih ederdim. Danışmanlık şirketinin en büyük avantajı, birçok farklı sektörü tanıma fırsatınız oluyor. Böylece kariyerinizin sonraki adımlarını planlarken, hangi sektörde nelerle karşılaşacağınızı, hangi sektörün sizin için daha uygun olduğunu önceden anlayıp ona göre aksiyon alma şansınız bulunuyor.”
Silver Spring Networks EMEA Genel Müdürü Burak Aydın: “Bugün 21 yaşında olsaydım teknoloji ve elektrik-elektronik bölümünde okumayı tercih ederdim. Teknolojinin çok içinde olmak isterdim. Gençlere en önemli tavsiyem kişiliklerine uyan bölümleri tercih etmeleri. Sadece trend diye bir bölümde okumazdım. Bu nedenle de kendinizi tanıyacak fırsatlar yaratmanızı tavsiye ediyorum. Kendinize uygun olan bölümleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum.”
YBL21 Programı’nın Aşamaları:
Online Liderlik Eğitimi
Seçim sürecinin ilk aşamasını yani “Başvuru Formu” etabını geçen her YBL21 Programı adayı, 2 ay boyunca Turkcell Akademi desteğiyle katılımcılara özel olarak hazırlanan online eğitimlere davet ediliyorlar. Eğitim, katılımcılarla hafta sonları paylaşılıyor ve her eğitim sonrasında yollanacak çalışmaların yapılması bekleniyor. Bu noktada amaç yalnız seçilen 52 YBL21 Temsilcisinden ziyade programa ilgi duyan ve liderlik konusunda kendini geliştirmek isteyen tüm üniversite 3.sınıf öğrencilerine bu imkanı tanımak olarak ön plana çıkıyor.
Liderlik Yaz Kampı
Türkiye’nin 7 bölgesinden ve 81 ilinden YBL21 Programı’na kabul edilecek 52 üniversite 3. Sınıf öğrencisi, dört gece beş gün sürecek liderlik kampına davet ediliyor. Kamp kapsamında uzmanlar tarafından liderlik üzerine verilen çeşitli eğitimlerin, vaka analizi çalışmalarının ve atölyelerin ardından, katılımcıları Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 Global Kalkınma Hedefi çerçevesinde kendi bölgeleri için hazırlayacakları sosyal girişim proje yarışması bekliyor. Aynı zamanda Türkiye’nin her bölgesinde katılacak üniversite öğrencisi yaşıtlarıyla vakit geçirme, takım çalışmalarına katılma şansı elde ediyorlar.
17 Konu 7 Bölge Proje Yarışması
Programa seçilen 52 YBL21 Temsilcisi yaz döneminde Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir 17 Kalkınma Hedefinden bölgesi için en uygun olan alanı seçerek 8 haftalık süreçte projelendiriyor. Daha sonra aralık ayında yapılacak olan #21Olsaydım lansmanında her kişi kendi bölgesi ile ilgili sorunu ve çözümünü jüri üyelerine sunuyor. Toplamda 52 sunum dinlenirken, totalde jüri üyelerinden en yüksek puanı alan 3 proje seçilerek hayata geçirilmesi için Yenibirlider Derneği ve işbirlikçileri tarafından destekleniyor.
Lider ile Zirveye
Türkiye’nin her bir yanından gelen lider ruhu yüksek başarılı öğrenciler, kariyer yolculukları için en önemli düzlük olan bu dönemde Türkiye’nin öncü liderleri ile biraraya gelecekleri güz ve bahar döneminde olmak üzere 2 buluşma gerçekleştiriyorlar. Liderliğin bir çok yönünü görme fırsatı bulacakları bu buluşmalarda, YBL21 Temsilcileri Liderleri ile ilk görüşmelerinde bberaber yemek yiyerek kariyer değerlendirmesinde bulunuyorlar. İkinci buluşmada ise beraber bir toplantıya katılıyor ve firma içerisinde networking imkanına sahip oluyorlar. Programa dahil edilen 52 YBL21 Temsilcisi, programa destek veren 26 Lider Mentorü ile bir lider ve iki temsilci olacak şekilde kura yöntemiyle eşleşiyorlar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.