Türkiye’nin ‘beyin göçü’nde hızlı artış

GÜNDEM 26.09.2024 - 13:30, Güncelleme: 26.09.2024 - 13:30 3441 kez okundu.
 

Türkiye’nin ‘beyin göçü’nde hızlı artış

“Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023” araştırmasını yayınlayan TÜİK’e göre, ülkemizde mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2) ilk sıralarda yer aldı.
Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranının 2015’te yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2’ye ulaştığı bildirildi. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023”araştırmasını yayınladı. En yüksek beyin göçü oranına sahip alan bilişim ve iletişim teknolojileri oldu En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 2,6) oldu.  En yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm moleküler biyoloji ve genetik oldu Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla, moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2), işletme mühendisliği (yüzde 9,8), elektronik mühendisliği (yüzde 9,1), matematik mühendisliği (yüzde 8,9) ve bilgisayar mühendisliği (yüzde 8,4) oldu. Mezunların en çok göç ettiği ülke ABD oldu Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 21,4), Almanya (yüzde 17,5), Birleşik Krallık (yüzde 11,2), Hollanda (yüzde 6,9) ve Kanada (yüzde 4,9) oldu.  ABD ve Kanada'yı en çok işletme mezunları tercih etti Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda'yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden oldu. İlk kez yayınlandı TÜİK, Resmi İstatistik Programında (2022-2026) yer alan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistiklerinin ilk kez yayınlandığını duyurdu, şu bilgileri paylaştı: “Çalışma kapsamında, lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler üretilmiştir. Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden (NVİGM) temin edilen kayıtlardan oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgileri esas alınmıştır. Yükseköğretim beyin göçü istatistikleri eğitim ve öğretim alanı, bölüm, cinsiyet ve göç edilen ülke ayrımlarında paylaşılmaktadır”
“Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023” araştırmasını yayınlayan TÜİK’e göre, ülkemizde mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2) ilk sıralarda yer aldı.

Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranının 2015’te yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2’ye ulaştığı bildirildi. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023”araştırmasını yayınladı.

En yüksek beyin göçü oranına sahip alan bilişim ve iletişim teknolojileri oldu
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 2,6) oldu.
 En yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm moleküler biyoloji ve genetik oldu
Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla, moleküler biyoloji ve genetik (yüzde 17,9), biyomühendislik (yüzde 10,2), işletme mühendisliği (yüzde 9,8), elektronik mühendisliği (yüzde 9,1), matematik mühendisliği (yüzde 8,9) ve bilgisayar mühendisliği (yüzde 8,4) oldu.
Mezunların en çok göç ettiği ülke ABD oldu
Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 21,4), Almanya (yüzde 17,5), Birleşik Krallık (yüzde 11,2), Hollanda (yüzde 6,9) ve Kanada (yüzde 4,9) oldu.
 ABD ve Kanada'yı en çok işletme mezunları tercih etti
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda'yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden oldu.
İlk kez yayınlandı
TÜİK, Resmi İstatistik Programında (2022-2026) yer alan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistiklerinin ilk kez yayınlandığını duyurdu, şu bilgileri paylaştı:
“Çalışma kapsamında, lisans eğitimini Türkiye'de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler üretilmiştir. Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden (NVİGM) temin edilen kayıtlardan oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgileri esas alınmıştır. Yükseköğretim beyin göçü istatistikleri eğitim ve öğretim alanı, bölüm, cinsiyet ve göç edilen ülke ayrımlarında paylaşılmaktadır”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.