Bilim, teknoloji, dünyayı, evreni, yaşamı anlamamız için kuşkusuz tartışılmaz bir gerçeklik olarak önümüzde durmaktadır. Yazılı tarihten günümüze kadar insanoğlu, içinde yaşadığı sonsuz evreni hep merak etmiş, yaşamın kaynaklarını araştırmıştır. Bu merak doğal olarak bilimin, teknolojinin gelişmesine yol açmış bunun sonucu uzayın derinliklerine yolculuk başlamıştır. Tıp alanından uzay teknolojilerine kadar baş döndürücü bir hızla gelişen bilim ve teknoloji insanlığın yaşamında da sayısız kolaylıklar sağlamıştır.
Bugün dünya yapay zekayı konuşuyor, tartışıyor. Biliyoruz ki, dünyamız yarın daha başka gelişmelere, ilerlemelere gebe kalacak. İşte Amerikalı bir milyarder, insan beynine cip takıyor. Yine biliyoruz ki, bilimin, teknolojinin gelişmesinin önüne geçemeyeceğiz.
Peki ama, bilim, teknoloji her zaman insanlığın yararına mı kullanılıyor?
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesine neden olduğu gibi yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan, etkisini hala gösteren Atom Bombası’nın icat edilmesi de bilimsel araştırmanın bir sonucu idi. Dünyada gelmiş gelmiş en iyi fizik bilimci Albert Einstein, Japonya’da yüzbinlerce insanın katledilmesine yol açan atom bombasını bunun için bulmamıştı. Korktuğu başına geldiğinde, dönemin ABD Başkanı’na yazdığı tarihi mektup; bilim insanı Einstein’i bir “aydın” konumuna getiriyordu. Çünkü bilim ile ahlak zaman zaman örtüşmüyor!..
Şunu demek istiyorum:
Gelişmiş ülkeler, bilimi de teknolojiyi de emperyal amaçları için kullanmaktan dün çekinmediler, bugün de yarın da çekinmeyecekler. Bakınız, sonsuz evrenin en uzak köşesindeki bir maddeyi, yıldızı keşfeden insanlık, yine bu evrende bir toplu iğne ucu bile olmayan dünyada ürettiği teknolojisiyle, suyu, toprağı, havayı kirletmekten çekinmiyor. Bir tarafta insanlar açlıkla, susuzlukla boğuşurken, zenginlik bir avuç azınlığında elinde değil mi?
Gelişmekte olan ülkeler, teknoloji ithal etmek yerine kendi teknolojilerini geliştirip, teknoloji çöplüğü ülke konumundan kurtulmalıdırlar. Komplo teorisinden bahsetmiyorum ama insanoğlunun kendi yarattığı teknolojinin esiri olması hiç uzak değil gibi.