Bundan çok yıllar önce, dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, belediye otobüslerinde kadın kaptan görevlendirince büyük yankı uyandırmıştı. Adana’da belki de ülkemizde bir ilk uygulamaydı. Durak’ın bu kararı kimi çevreler tarafından olumlu bulunurken, kimi çevreler tarafından ise, “kadınlar bu işi başaramaz” şeklinde eleştirilmişti. Aradan geçen bunca zaman, kadın sürücülerin, belediye otobüslerini erkek meslektaşları gibi ustalıkla yapabileceklerini gösterdi. Yukarıdaki satırlarda değindiğim gibi, belki de ülkemizde ilk olan bu uygulamayı, başka kentlerde de görmeye başladık.
Şimdi, Adana’nın bir ilke daha imza attığına tanık oldum. Bir kadın olarak hem mutluluk hem de gurur duydum.
Önceki akşam gazeteden çıkıp evime gitmek için İnönü Parkı’nın önünde otobüs beklerken önce gördüklerimi algılayamadım. Sonra kendimi toparlayıp daha dikkatlice bakınca, Balcalı seferleri yapan özel halk otobüsünün kaptan koltuğunda genç bir kadının oturduğunu gördüm. Baktım, baktım. Evet şoför koltuğunda oturan kadın bir kaptandı. Emin olmak için ön kapıya doğru yaklaşıp, “Otobüsü siz kullanıyorsunuz öyle değil mi?” diye sorma gereği duydum. Kendisi kullanıyordu ve daha ilk günleri idi.
Dileğim, özel halk otobüsleri ve dolmuşlarda, kadın sürücülerin sayısının daha da artmasıdır. Bu, sadece kadınlara yönelik pozitif bir ayrımcılık dileğinden ibaret değil. Adana, toplu taşıma hizmetlerinde büyük sorun yaşayan kentlerin başında gelir. Bu sorun basın yayın organlarında da sık sık dile getirilir. Özel toplu taşıma hizmeti veren esnaf ve sürücüler ne yazık ki kurallara uymazlar, trafiği alt üst ederler.
İşte bu nedenledir ki, özel toplu taşıma araçlarında kadın sürücüler artarsa toplu taşıma hizmetinin sunumu da kaliteye kavuşabilir, diye düşünüyorum. Zira kadın eli değen her şey güzel olur…