ÖZLEM ÖZGEÇ
Köşe Yazarı
ÖZLEM ÖZGEÇ
 

Kadınlarda obez oranı artmış

  Türkiye İstatistik Kurumu, “Türkiye Sağlık Araştırması, 2022” sonuçlarını açıklamış. Araştırmaya göre, ülkemizde “çağın hastalığı” olarak nitelenen obezite sorunu giderek büyüyor. Bugün dünyanın başlıca sağlık sorunlarının başında gelen obezite ne yazık ki bizi de tehdit eder boyuta ulaşmış. Sağlıkçılar obeziteyi, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlıyor. Diyabetten, kalp hastalıklarına, infertiliteden kansere pek çok olumsuz sağlık sorununa davetiye çıkaran obezitenin, tedavi edilebilir bir hastalık. Obeziteye, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, genetik geçiş, hormonal etmenler sebep oluyor. Araştırmada, boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 21,1 iken, 2022 yılında yüzde 20,2 olduğu görülüyor. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2022 yılında kadınların yüzde 23,6'sının obez ve yüzde 30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 16,8'inin obez ve yüzde 40,4'ünün obez öncesi olduğu görüldü. Araştırma gösteriyor ki, ülkemiz kadınları obeziteye daha yatkın. Konunun tıbbi boyutu bir yana, kadınlarımızın beslenme alışkanlıklarını sil baştan gözden geçirmeleri gerekiyor.  Zira rakamlar ortada. Kadınlarımız abur cuburdan mutlaka vazgeçmeli. Çünkü, anne babasını örnek alan çocuklar da benzer beslenme alışkanlıklarını benimsiyor. Elbette, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız, çağın hastalığı obeziteye karşı her türlü önlemi alıyor, uyarıyı yapıyor. Ama bizler de kendimizi kötü beslenme alışkanlıklarından vazgeçerek, kendimizin doktoru olmalıyız.
Ekleme Tarihi: 02 Haziran 2023 - Cuma

Kadınlarda obez oranı artmış

 

Türkiye İstatistik Kurumu, “Türkiye Sağlık Araştırması, 2022” sonuçlarını açıklamış. Araştırmaya göre, ülkemizde “çağın hastalığı” olarak nitelenen obezite sorunu giderek büyüyor. Bugün dünyanın başlıca sağlık sorunlarının başında gelen obezite ne yazık ki bizi de tehdit eder boyuta ulaşmış.
Sağlıkçılar obeziteyi, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlıyor. Diyabetten, kalp hastalıklarına, infertiliteden kansere pek çok olumsuz sağlık sorununa davetiye çıkaran obezitenin, tedavi edilebilir bir hastalık. Obeziteye, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, genetik geçiş, hormonal etmenler sebep oluyor.
Araştırmada, boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 21,1 iken, 2022 yılında yüzde 20,2 olduğu görülüyor. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2022 yılında kadınların yüzde 23,6'sının obez ve yüzde 30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 16,8'inin obez ve yüzde 40,4'ünün obez öncesi olduğu görüldü.
Araştırma gösteriyor ki, ülkemiz kadınları obeziteye daha yatkın. Konunun tıbbi boyutu bir yana, kadınlarımızın beslenme alışkanlıklarını sil baştan gözden geçirmeleri gerekiyor. 
Zira rakamlar ortada.
Kadınlarımız abur cuburdan mutlaka vazgeçmeli. Çünkü, anne babasını örnek alan çocuklar da benzer beslenme alışkanlıklarını benimsiyor.
Elbette, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız, çağın hastalığı obeziteye karşı her türlü önlemi alıyor, uyarıyı yapıyor. Ama bizler de kendimizi kötü beslenme alışkanlıklarından vazgeçerek, kendimizin doktoru olmalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.