ÖZLEM ÖZGEÇ
Köşe Yazarı
ÖZLEM ÖZGEÇ
 

Narenciye bahçeleri yazlık eve mi dönüşecek?

  Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında üretici ile market fiyatları arasındaki değişimi değerlendirirken, çok önemli bir noktaya parmak basmış. Bu yıl zarar eden narenciye üreticilerine sahip çıkılması gerektiğine değinen Bayraktar, “Üreticilerimize sahip çıkmazsak narenciye bahçeleri yazlık evlere dönüşebilir. Üretmekten vazgeçen üreticilerimizi tekrar tarıma döndürmek çok zordur. Ülkemizin uzun vadede gıdada bağımsızlığının korunması için bir karış toprağın dahi kaybedilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle üreticilerimiz ürettiğine pişman olmamalıdır. Üreticilerimiz geçimini sağlayacak geliri ürününden kazanabilmelidir. Üreticilerimizin kazanmadığı narenciyede üretici market arası fiyat farkı yüzde 634,4’ü buluyor” demiş. Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum. Tarım arazilerimiz yıllardan bu yana imara açılıyor, bir daha geri dönüşümü olmamak üzere. Şimdi de, Bayraktar’ın dikkat çekmeye çalıştığı gibi, narenciye bahçelerinin yazlık evlere dönüşme ihtimali. Narenciye ürünleri ihracat kalemimizde çok önemli bir yer tutuyor. Ama ne yazık ki, Adana’da, Çukurova’da olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de narenciye dalında kaldı, çürümeye terk edildi, üreticisi zarar etti. Birçok narenciye üreticisi ağaçlarını kökünden söktü, attı. Bahçesini dağıttı. TZOB Başkanı Bayraktar’ın söylediklerine, dikkat çekmeye çalıştığı tehlike, kulak ardı edilecek bir durum değildir. Narenciyede de diğer tarım ürünlerimizde de önlem alınmalıdır. Narenciye bahçeleri yazlık evlere dönüşmemelidir.
Ekleme Tarihi: 01 Mart 2024 - Cuma

Narenciye bahçeleri yazlık eve mi dönüşecek?

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında üretici ile market fiyatları arasındaki değişimi değerlendirirken, çok önemli bir noktaya parmak basmış. Bu yıl zarar eden narenciye üreticilerine sahip çıkılması gerektiğine değinen Bayraktar, “Üreticilerimize sahip çıkmazsak narenciye bahçeleri yazlık evlere dönüşebilir. Üretmekten vazgeçen üreticilerimizi tekrar tarıma döndürmek çok zordur. Ülkemizin uzun vadede gıdada bağımsızlığının korunması için bir karış toprağın dahi kaybedilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle üreticilerimiz ürettiğine pişman olmamalıdır. Üreticilerimiz geçimini sağlayacak geliri ürününden kazanabilmelidir. Üreticilerimizin kazanmadığı narenciyede üretici market arası fiyat farkı yüzde 634,4’ü buluyor” demiş.
Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum.
Tarım arazilerimiz yıllardan bu yana imara açılıyor, bir daha geri dönüşümü olmamak üzere.
Şimdi de, Bayraktar’ın dikkat çekmeye çalıştığı gibi, narenciye bahçelerinin yazlık evlere dönüşme ihtimali.
Narenciye ürünleri ihracat kalemimizde çok önemli bir yer tutuyor. Ama ne yazık ki, Adana’da, Çukurova’da olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de narenciye dalında kaldı, çürümeye terk edildi, üreticisi zarar etti.
Birçok narenciye üreticisi ağaçlarını kökünden söktü, attı. Bahçesini dağıttı.
TZOB Başkanı Bayraktar’ın söylediklerine, dikkat çekmeye çalıştığı tehlike, kulak ardı edilecek bir durum değildir. Narenciyede de diğer tarım ürünlerimizde de önlem alınmalıdır.
Narenciye bahçeleri yazlık evlere dönüşmemelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.