Adana, ülkemizin ilk ve tek sokak karnavalı olan Uluslararası Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nı dört gözle bekliyor. Bu yıl, 13-21 Nisan günleri arasında 12.’si gerçekleştirilecek Portakal Çiçeği Karnavalı için yurt içinden ve yurt dışından on binlerce insan Adana’ya akın ediyor. Yerli yabancı yüzbinlerin gönüllerince eğlendiği karnaval, aynı zamanda kent ve bölge ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Günler öncesinden bırakın Adana’yı Mersin, Osmaniye, Hatay gibi çevre il ve ilçelerdeki otellerde doluluk oranı yüzde 100’e ulaşıyor.
Adana uzun bir zamandan beri, kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekten önemli bir kenti konumunda. Festivaller, karnavallar kenti. Lezzet Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı, Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali…
Hepsi de ülkemizin en uzun soluklu festival ve karnavallarından…
Bu yönüyle Adana’mızla gurur duymalıyız.
Ama burada önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.
Yukarıda da yazdığım gibi, çok önemli festivallerimizden birisi Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali.
Dünya Tiyatrolar Günü olan 27 Mart’ta başlayıp, Nisan ayının sonuna kadar devam eden devasa bir tiyatro şöleni.
En önemli yerli yabancı tiyatro oyunları ve sanatçılarını buluşturan dev bir organizasyon. Tıpkı, Portakal Çiçeği Karnavalı gibi, Lezzet Festivali gibi yurt içi ve yurt dışından insanların akın ettiği bir festival.
Ancak en son 2022’de yapıldı.
Günler, aylar öncesinde bilet bulabilmek için gişelerde uzun kuyruklar oluşurdu.
Ama 2 yıldır yapılmıyor. Neden, hangi gerekçelerle yapılmıyor, onu da bilmiyoruz.
Dünyaca ünlü kültür, sanat, bilim insanı yetiştiren Adana’da, insanlar Tiyatro Festivali’nin neden düzenlenmediğini haklı olarak merak ediyor.
Adana, bu şölenden mahrum bırakılmamalıdır.