ÖZLEM ÖZGEÇ
Köşe Yazarı
ÖZLEM ÖZGEÇ
 

Adana’ya göç akını

Adana’da depremden sonra kira fiyatlarının düşmesi beklenirken, özellikle Çukurova ve Seyhan’da daha da yükselmiş. Bu durumu Adana Emlakçılar Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, kısaca, “Biz özellikle Çukurova bölgesinde depremin çok hasar gördüğü bölgede biraz fiyatlar geriye düşer diye beklerken, aksine yukarıya doğru çıktı orada da fiyatlar” diye açıklıyor. Yani, Adana’da kira fiyatları asgari ücret düzeyine çıkarken, üzerinde düşünülmesi ve önlem alınması gereken bir başka sorun daha var. Ülkü Uçar, bu sorunun da, depremden sonra Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan, Gaziantep’ten Adana ve Mersin’e başlayan göç olduğuna dikkat çekiyor ve bu göçün 100 binleri bulacağını öngörüyor. Bahsedilen rakam, bizim ülkemizde orta büyüklükte bir ilin nüfusu. Eğer, bu öngörü gerçekleşirse, Adana’nın halini bir düşünün. Kira fiyatlarının daha da yükselmesi bir kenara, bunun doğuracağı diğer sonuç ve sorunları iyi irdelemek ve gerçekten önlem almak gerekir. Örneğin, belediyelerin göçle gelebilecek 100 bin nüfusa yeterli alt ve üstyapı hizmeti verebilecek kapasitesi var mı? Örneğin, göçle kentimize gelecek depremzedelerin çocuklarının eğitim, öğretimleri için yeterli fiziki derslik, sınıf bulunabilecek mi? Elbette örnekleri çoğaltmak mümkün. Ve elbette ki, deprem bölgesinden kentimize gelecek yurttaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Önemli olan, bu göçü üretime ve ekonomiye kazandırabilmek için şimdiden gereken önlemlerin alınmasıdır.
Ekleme Tarihi: 07 Nisan 2023 - Cuma

Adana’ya göç akını

Adana’da depremden sonra kira fiyatlarının düşmesi beklenirken, özellikle Çukurova ve Seyhan’da daha da yükselmiş. Bu durumu Adana Emlakçılar Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, kısaca, “Biz özellikle Çukurova bölgesinde depremin çok hasar gördüğü bölgede biraz fiyatlar geriye düşer diye beklerken, aksine yukarıya doğru çıktı orada da fiyatlar” diye açıklıyor.

Yani, Adana’da kira fiyatları asgari ücret düzeyine çıkarken, üzerinde düşünülmesi ve önlem alınması gereken bir başka sorun daha var.
Ülkü Uçar, bu sorunun da, depremden sonra Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan, Gaziantep’ten Adana ve Mersin’e başlayan göç olduğuna dikkat çekiyor ve bu göçün 100 binleri bulacağını öngörüyor.
Bahsedilen rakam, bizim ülkemizde orta büyüklükte bir ilin nüfusu.
Eğer, bu öngörü gerçekleşirse, Adana’nın halini bir düşünün. Kira fiyatlarının daha da yükselmesi bir kenara, bunun doğuracağı diğer sonuç ve sorunları iyi irdelemek ve gerçekten önlem almak gerekir.
Örneğin, belediyelerin göçle gelebilecek 100 bin nüfusa yeterli alt ve üstyapı hizmeti verebilecek kapasitesi var mı?
Örneğin, göçle kentimize gelecek depremzedelerin çocuklarının eğitim, öğretimleri için yeterli fiziki derslik, sınıf bulunabilecek mi?
Elbette örnekleri çoğaltmak mümkün.
Ve elbette ki, deprem bölgesinden kentimize gelecek yurttaşlarımızın başımızın üstünde yeri var.
Önemli olan, bu göçü üretime ve ekonomiye kazandırabilmek için şimdiden gereken önlemlerin alınmasıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.